Ledig stilling

Politioverbetjent

Søknadsfrist: 15.09.2024

https://www.politiet.no/kripos-ki

Avsnitt for kunstig intelligens og anvendt teknologi, NC3

Om stillingen

Kripos

Kripos er politiets nasjonale kompetansesenter i kampen mot organisert og annen alvorlig kriminalitet. Vi yter bistand til politidistriktene og har spisskompetanse blant annet innen taktisk etterforskning, kriminalteknikk, elektroniske spor, særskilte etterforskningsmetoder, kriminaletterretning og -analyse. Vi er dessuten behandlingsansvarlig for politiets sentrale registre og nasjonalt kontaktpunkt for internasjonalt politisamarbeid. Det nasjonale kriminaltekniske laboratoriet ligger også ved Kripos.

Den statlige arbeidsstyrken skal i størst mulig grad gjenspeile befolkningen. Det er derfor et mål å ha en balansert alders- og kjønnssammensetning og rekruttere flere personer med innvandrerbakgrunn. Det er en forutsetning at den som tilsettes, har plettfri vandel. Uttømmende politiattest kan bli innhentet.

Etter søknadsfristens utløp utarbeides en offentlig søkerliste med søkerens navn og alder samt stillings-/yrkestittel og bosteds-/arbeidskommune. Søkeren kan anmode om ikke å bli oppført på søkerlisten. Dersom anmodningen ikke tas til følge, kan opplysninger om søkeren likevel bli offentliggjort. Søkeren vil i så fall bli varslet.

Kripos oppretter et nytt avsnitt for kunstig intelligens og anvendt teknologi. I denne sammenheng skal vi bygge opp et nytt fagmiljø som vil jobbe i skjæringspunktet mellom politifaget og teknologi. Vil du være med? 

Avsnittet er navet som skal samkjøre og drive utviklingen av kunstig intelligens og tilstøtende teknologi innen kriminalitetsbekjempelse. På tvers i Kripos, og i forlengelsen for norsk politi, vil avsnittet være kontaktpunkt og svare for Kripos i samarbeidsfora, både nasjonalt og internasjonalt.

Avsnittet er plassert på Seksjon for elektroniske spor som er én av fem seksjoner i avdelingen Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3). Seksjonens hovedformål er å utvikle nye metoder og verktøy for å sikre, avlese, tolke og analysere elektroniske spor og bevis for å bistå og understøtte fagmiljøer og etterforskninger. Seksjonen er blant Europas ledende innen fagfeltet og deltar i flere internasjonale metodeutviklingsprosjekter og samarbeidsfora.

Som politioverbetjent ved avsnittet vil du bidra til å påse at metodene og verktøyene som utvikles understøtter politifaglige behov. Du vil fungere som bindeledd mellom det tekniske og taktiske. Du vil bidra til å koordinere og samkjøre metodeutvikling på tvers av Kripos, etaten og andre samarbeidspartnere. Du vil også kunne bidra teknisk til behandling av data og øvrig utvikling.

For å lykkes og trives i rollen er det viktig at du har en sterk interesse for teknologi og innovasjon, slik at du kan bidra til å bygge opp dette nye fagfeltet. Du liker å jobbe i kryssingen mellom det politifaglige og det teknologiske i etaten. Du har jobbet flere år i politiet, fortrinnsvis med etterforskning innen organisert kriminalitet, cyberkriminalitet eller annen alvorlig kriminalitet. 

Det forutsettes at du har god rolleforståelse. Personlig egnethet, resultater fra utdanning og motivasjon for fagfeltet vil bli vektlagt. Kvinner oppfordres til å søke.

Les og lær mer om de faglige utfordringene og hvordan vi jobber på www.politiet.no/kripos-ki.

Kripos følger kriminalitetsutviklingen og det er derfor en forutsetning at du er fleksibel med hensyn til ansvarsområder, arbeidsoppgaver og organisering.

Innsendte søknader uten vitnemål og attester vil ikke bli behandlet. Noe reisevirksomhet må påregnes.

Arbeidsoppgaver

  • bidra til at tekniske løsninger understøtter politifaglige behov
  • fungere som bindeledd mellom politifaglige og tekniske miljøer
  • bidra til å koordinere initiativ på tvers av Kripos, etaten og internasjonalt
  • delta i kartlegging av dataflyt og politifaglige prosesser i de ulike fagmiljøene
  • delta i planlegging, design og utvikling av verktøy og metoder
  • bidra til å forankre metoder og verktøy gjennom fagutviklingsapparatet
  • bidra til behovskartlegging og prioritering

Kvalifikasjoner

  • bestått grunnutdanning ved Politi(høg)skolen
  • minst 5 års relevant erfaring fra politietaten
  • erfaring innen etterforskning og/eller etterretningsproduksjon
  • god teknologiforståelse
  • god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på norsk og engelsk

Det er en fordel om du også har:

  • erfaring med utvikling og operasjonalisering av tekniske løsninger
  • erfaring med digitalt politiarbeid
  • erfaring med å koordinere aktiviteter, initiativer, prosesser, eller lignende 

Du må ha plettfri vandel og være skikket for tjeneste i politiet og politiattest (uttømmende og utvidet) må innhentes ved ev. ansettelse jfr. politiloven § 18 og politiregisterloven § 41. Den som ansettes må kunne sikkerhetsklareres for nivå HEMMELIG. 

Personlige egenskaper

  • gode kommunikasjons- og samarbeidsevner
  • initiativrik og løsningsorientert
  • strukturert og selvstendig i arbeidsutførelsen
  • god gjennomføringsevne 

Som medarbeider i politiet har du høy etisk bevissthet, du kjennetegnes av å være modig og helhetsorientert, du viser respekt og er tett på. Du kan lese mer om våre etiske retningslinjer og medarbeiderplattform her: https://www.politiet.no/om-politiet/jobb-i-politiet/medarbeiderplattform/

Vi tilbyr

  • en utfordrende og spennende arbeidsplass for deg som vil være med på å forme fremtidens politi
  • stillingen lønnes som politioverbetjent (SKO 0287), fra kr 667.700-821.100 (ltr. 68-78)brutto per år. Høyere lønn kan vurderes for særskilt kvalifiserte søkere.
  • medlemskap i Statens pensjonskasse, med blant annet gode pensjons- og forsikringsordninger (www.spk.no)
  • en spennende stilling i et faglig sterkt miljø som gir store muligheter for faglig og personlig utvikling
  • nye og moderne kontorlokaler
  • fleksibel arbeidstid, inkludert sommertid
  • mulighet for trening i arbeidstiden i fine fasiliteter
  • sentral beliggenhet på Bryn mht. tog, t-bane og bussforbindelser
  • muligheter for kurs og etterutdanning

Politiet mener at inkludering og mangfold er en styrke. Vi trenger medarbeidere med ulike kompetanser, bakgrunn, erfaring og perspektiver for å bidra til enda bedre oppgaveløsning. Dersom det er mulig vil vi tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.

Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju. For å bli vurdert som søker i disse gruppene, det vil si positivt særbehandlet på denne måten, må søkerne oppfylle visse krav.

For å ha et godt vurderingsgrunnlag ber vi deg om å registrere utfyllende CV i vår rekrutteringsportal og laste opp relevante attester og vitnemål. Dersom du har funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn oppfordrer vi deg til å krysse av for dette i vår rekrutteringsportal. Avkrysningene danner grunnlag for anonymisert statistikk som alle statlige virksomheter rapporterer i sine årsrapporter.

Du kan lese mer på arbeidsgiverportalen https://arbeidsgiver.difi.no/positivsaerbehandling. Opplysninger om deg kan bli offentliggjort selv om du har anmodet om ikke å bli ført opp på søkerlisten. Dersom anmodningen ikke blir tatt til følge, vil du bli varslet om dette.

Kontaktinformasjon

Steffen E. Thorkildsen

Seksjonsleder 

Telefon:91 66 00 65

Khalid Ezat Azam

Seniorrådgiver 

Telefon:91180398

SØK PÅ STILLINGEN!

Powered by Labrador CMS