I mars 2020 rykket politiet ut for å pågripe en mann som knuste seg inn i Levanger sykehus. Mannen skal ha truet med at han var koronasmittet og derfor ikledde politiet seg i fullt verneutstyr.

DEBATTINNLEGG

Hvorfor har ikke Politidirektoratet sørget for at politiets fremste linje er prioritert i vaksineringskøen?

Når helsepersonell, inkludert ambulansearbeidere, ble vaksinert så tidlig som i februar, burde også de i fremste linje hos politiet blitt det.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Når vaksinen mot Covid-19 begynte å bli distribuert på starten av 2021 er det oppsiktsvekkende at ikke operativt personell i politiet har vært langt framme i å få vaksine.

Hva har POD, som øverste ansvarlige, gjort for politi- og arrestpersonell? Det ser ut som de «sitter helt stille i båten».

Når helsepersonell, inkludert ambulansearbeidere, ble vaksinert så tidlig som i februar, burde også de i fremste linje hos politiet blitt det.

Erfaringene fra oppdrag der mannskapet må håndtere utagerende personer, rusede personer og personer med psykiske problemer har gjort smittevernet utfordrende.

Som taktisk leder i samarbeid med operasjonsleder og operativt mannskap har det vært mange vanskelige beslutninger å ta med tanke på risikoen for mannskapenes helse.

Nivåsetting av oppdragene med tanke på smittevern har vært vanskelig. Som taktisk leder i samarbeid med operasjonsleder og operativt mannskap har det vært mange vanskelige beslutninger å ta med tanke på risikoen for mannskapenes helse.

Selv om vi vet hvem vi skal oppsøke og vedkommende var koronatestet uka før, er det ikke dermed sagt at vedkommende ikke har fått Covid-19 eller utsatt for smitte etter dette. På andre oppdrag har vi ingen informasjon om hvem vi møter og da er situasjonen for mannskapene enda vanskeligere.

Hos mange av disse gruppene har ikke smittevern alltid vært fremtredende, noe som har utsatt og utsetter mannskapet for smitterisiko. Det er ikke alltid at verneutstyret har vært like helt etter slike episoder.

Slike episoder håndterer politiet hver eneste dag.

Vi er jo som oftest de som må avklare situasjonen før helse tar hånd om personer videre. Det er jo merkelig at patruljer som er i fremste linje ikke er vaksinert, mens ambulansepersonell som tar transporten videre, sykehuspersonell som skal behandle og psykologen som skal ha samtale (i rolige former, på avstand, og med en avklart covid-tilstand), alle er vaksinert.

Når vaksinasjonshastigheten har tatt seg opp, og flere og flere grupper får tilbudet, er folk flest svært overrasket over at operativt politipersonell ikke for lengst er vaksinert. Også ambulansepersonell stusser fælt på hvorfor politiet ikke er vaksinert.

Selv om flere og flere grupper nå får vaksine er en stor andel av operativt politipersonell i aller siste gruppe (gruppe 11) som får vaksine.

Takket være vår lensmann har vi likevel, på lokalt nivå og i god dialog med kommuneoverlegen, fått satt noen «restvaksiner».

Så spørsmålet mitt er: Hvorfor har ikke POD sørget for å sikre operativt personell bedre?

Powered by Labrador CMS