PF-landsmøtet:

Vurderer å sette ned utvalg for å se på bevæpning

Justisminister Emilie Enger Mehl vil vurdere om regjeringen skal sette ned et utvalg, som skal se nærmere på om politiet bør ha permanent bevæpning.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) trakk fram bevæpningsdebatten da hun talte til Politiets Fellesforbunds landsmøte tirsdag.

- Bevæpningsdebatten er en debatt som har vart over lang tid. Politiets Fellesforbund har tatt et tydelig standpunkt. Debatten er også aktualisert etter at jeg har kommet inn i departementet. Jeg har registrert innspillene som har kommet. Jeg tar dem på alvor, uten at jeg vil konkludere nå, sier Mehl.

Se video nederst i artikkelen!

Hun legger til at hun mener det er naturlig å ta en debatt om politiets maktmidler, i starten av en ny regjeringsperiode.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) holdt tale under Politiets Fellesforbunds landsmøte på Gardermoen.

Mehl påpeker at det har vært en stor utvikling de siste årene, med at politiet har mer erfaring med punktbevæpning, og lange perioder med midlertidig bevæpning, i tillegg til et prøveprosjekt med elektrosjokkvåpen, som har ført til at det er bestemt at elektrosjokkvåpen skal innføres i politiet.

- En vurdering av maktmiddelet må se alle disse tingene i sammenheng, og kan ikke baseres på enkelthendelser, men på et godt kunnskapsgrunnlag. Det ser jeg på. En del av den vurderingen er om vi skal sette ned et utvalg som kan se nærmere på ulike problemstillinger i dagens situasjonsbilde knyttet til bevæpning, sier Mehl.

LES OGSÅ: Bevæpningsdebatten: Mener det haster med ny vurdering

- Oppdragsmengden har økt betydelig

Justisministeren pekte også utfordringer med psykisk syke personer.

- Jeg vet at mennesker som er psykisk syke, ofte i kombinasjon med rus, er en utfordring dere møter i deres hverdag. Det er noe jeg får tilbakemelding om nesten uansett hvor jeg er i landet. Oppmerksomheten på dette er høy, og jeg er klar over at oppdragsmengden knyttet til dette har økt betydelig. De siste ukene har vi sett noen veldig alvorlige enkelthendelser hvor liv har gått tapt, sier hun.

Mehl satte seg ned sammen med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kort tid etter at de kom inn i regjering, og begynte å jobbe med hvordan man kan løse disse utfordringene bedre.

- Jeg opplever at det er et gap mellom helse og justis som vi er nødt til å ramme inn. Da tror jeg det er viktig å si at det ikke finnes noen enkle løsninger på dette problemet. Men det er viktig å ha spesiell oppmerksomhet på hvilken utfordring politiet har med dette. Vi skal se nærmere på disse utfordringene, sier Mehl.

Justisministeren sa også fra talerstolen at hun er glad for å ha fått tid til å besøke politiet i ulike deler av landet.

- Jeg vil takke hver og en av dere for den viktige jobben dere gjør med å skape trygghet i folks hverdag, sier Mehl.

Hun gratulerte også politiet med en tredjeplass i Ipsos årlige omdømmeundersøkelse.

- 77 prosent sier de har et meget eller ganske godt inntrykk av politiet. Det er imponerende, og i en tid hvor det har vært mye oppmerksomhet hvor politiet har gått inn i situasjoner som folk ikke har vært vant til, sa hun, og viste til tiltakene i forbindelse med koronaviruset.

Emilie Enger Mehl gjør seg klar til å gå opp på talerstolen, hvor hun blant annet snakket om yrkesskadesaken og bevæpning av politiet.

- Politiet har gått inn og avsluttet fester, og sjekket folk på grensa. Likevel er ikke tilliten endret, sa hun.

LES OGSÅ: - Av og til tenker jeg «damned if you do, damned if you don't»

Yrkesskadesaken

Justisministeren sa også at de har fokus på at yrkesskadesaken skal tas i havn. Lovendringen som skal gi politifolk bedre yrkesskadedekning, og som ble vedtatt i Stortinget 9. juni, er fortsatt ikke er på plass.

5. mai sendte Justisdepartementet et tildelingsbrev til Politidirektoratet, hvor de ber POD om å foreslå forskriftsbestemmelser og vurdere eventuell annen tilrettelegging for at erstatningsordningen kan tre i kraft. Justisdepartementet satte frist til 1. oktober, men denne er blitt utsatt til 15. november.

- Jeg vet dere er utålmodige på dette. Vi er på saken. Politidirektoratet har fått en ganske omfattende jobb med nye forskriftsbestemmelser. Jeg ser fram til å få dette på plass, sier hun.

LES OGSÅ: Lovendringen i yrkesskadesaken er utsatt: - For enhver som nå blir skadet vil den gamle lovteksten gjelde

Powered by Labrador CMS