Krimvaktleder Steinar Haakonseth er klar for å ro til Frankrike i sin egen oppussede båt.

Politimannen Steinar ror til Frankrike - til inntekt for Stine Sofies stiftelse

- Dette er jo et egoistisk prosjekt i utgangspunktet, så hvis man kan kompensere med å gjøre noe godt for andre synes jeg det er veldig bra, sier Steinar Haakonseth.

Publisert

Tidligere har krimvaktleder Steinar Haakonseth (47) fra Kristiansand rodd både til Sverige og Danmark, men 20. juni setter han seg i båten igjen for å ro en enda lengre strekning. Da setter han kursen mot Port Napoléon i Frankrike, hvor han planlegger å gå i land etter tre måneder på sjøen.

Steinar Haakonseth og samarbeidspartnerne samler inn penger til Stine Sofies stiftelse, og har allerede samlet inn fra en rekke bedrifter.

Han skal også ro for et godt formål, og samarbeider med Stines Sofies-stiftelse for å samle inn penger til deres arbeid.

- Jeg hadde lyst til å ta en ny rotur, og da stod det mellom å reise langs norskekysten og opp til nordkapp, eller dra sørover. Da var det en som kom meg i forkjøpet og som dro nordover fra Kristiansand, så da tenkte jeg at jeg fikk dra sørover, sier Haakonseth.

- Jeg hadde tenkt å søke permisjon fra jobben og gjøre dette i ro og mak, men så var det en som ville hjelpe meg på sponsorsiden og en som ville hjelpe meg med sosiale medier, og så kom ideen om å gjøre det for et veldedig formål. Dette er jo et egoistisk prosjekt i utgangspunktet, så hvis man kan kompensere med å gjøre noe godt for andre synes jeg det er veldig bra, sier han.

- Godt tiltak å støtte

Han forklarer at selve pengeinnsamlingen til Stine Sofies stiftelse foregår i to faser. I den første fasen oppsøkte de bedrifter på Sørlandet hvor bedriftene kjøpte nautiske mil. De fikk tilsendt en romaskin, som ble plassert hos dem i et gitt tidsrom, for at de ansatte skulle ro det antallet nautiske mil som arbeidsgiveren hadde kjøpt.

I fase to samler de inn penger til Stine Sofies stiftelse mens Steinar er i gang med roingen. Gjennom Facebook-siden «Steinar ror» vil de ha flere innsamlingsaksjoner mens han er i gang med reisen.

- Vi har henvendt oss til næringslivet før turen, og så retter vi oss mer mot privatmarkedet under selve turen, sier han.

Bakgrunnen for at han valgte Stine Sofies-stiftelse bygger på erfaringer han har gjort seg gjennom arbeidet som politi.

- Stine Sofies stiftelse jobber med barn og unge, og viktigheten av det arbeidet har jeg sett når jeg har jobbet i politiet. Det er et veldig godt tiltak å støtte. Det er framtiden vår, og den kommende generasjonen, og det er viktig at de får det best mulig. Det er lett å relatere seg til viktigheten av å ha en trygg og god oppvekst, sier Haakonseth.

- Når man prater med mange av våre klienter skjønner man ofte hvor det gikk galt. Det er ofte at barndommen ikke var så trygg og god som det burde vært, sier han.

Hobby

På de tre månedene det tar å ro ned til Frankrike, skal Haakonseth overnatte i telt og i båten. Han vil i utgangspunktet være alene i båten på hele turen.

- Men hvis covid-situasjonen tillater det ville det vært koselig med besøk underveis fra familie og venner. Men dette er jo usikkert. Hvis anledningen byr seg overnatter jeg også en plass med dusj, sier han.

- Jeg har en 15 fots båt som jeg har oppgradert og bygget om selv, og der er det muligheter for å legge seg under en kalesje. Det er tre måneder med ganske primitivt liv, men samtidig veldig spennende hvor du er veldig i nuet, sier han.

Han forklarer at nå som ungene har blitt store og flyttet ut, er dette en hobby han liker å bruke tid på.

- Jeg har en veldig tålmodig kone, som gir meg mulighet for at vi kan dyrke våre hobbyer som dette. Folk er vant til at jeg ror, og jeg er kanskje ikke den mest A4-personen i politiet, så for mange er det ikke så overraskende at jeg skal ro til Frankrike, sier han.

Samarbeidspartnere

Han forklarer at det er mye som må organiseres i forkant av en slik tur. I tillegg til Espen Kronborg og Henrik Nilsen Mørch, som bidrar inn i prosjektet fra Norge, har de også samarbeid med en fransktalende venn som bor i Oslo. Han hjelper dem i kontakten med franske myndigheter.

- I utgangspunktet tillater ikke franske myndigheter små båter gjennom slusene sine. Det er både spennende og utfordrende at det er mye som ikke kan planlegges. Det må bare løses der og da, sier han.

Powered by Labrador CMS